Predstavljene analize struke: Novi most najbolje rješenje

27.1.2021. Predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH rukovodstvo Javnog preduzeća „Putevi Brčko“, na sastanku u Gradskoj vijećnici, predstavilo je analize dobijene od strane firme IG Banja Luka i obavljenih razgovora s firmama IPSA Sarajevo i IGH Zagreb, a koje se tiču rekonstrukcije i sanacije postojećeg mosta, odnosno izgradnje novog mosta na graničnom prelazu Brčko – Gunja (BiH i Republika Hrvatska).

Image for news

Slijedeći rezultate analize dobijene od strane struke, na sastanku, kojem su prisustvovali gradonačelnik Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić, glavni koordinator Vlade Željko Antić i resorni šefovi Vladinih odjeljenja Pero Gudeljević i Ratko Stjepanović, konstatovano je da je najbolja opcija izgradnja novog mosta, s ciljem da se teretni saobraćaj ponovo uspostavi na graničnom prelazu između Brčkog i Gunje.

Ponovno uspostavljanje teretnog saobraćaja, koji je zabranjen 2019. godine zbog dotrajalosti postojećeg savskog mosta, za Brčko distrikt BiH je više nego značajno, pogotovo za funkcionisanje privrede i Javnog preduzeća „Luka Brčko“.

Informacija o rezultatima analiza s prijedlogom rješenja o izgradnji novog mosta od strane JP „Putevi Brčko“ naći će se na dnevnom redu prve naredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH i Skupštine Brčko distrikta BiH, nakon čega će javno preduzeće i proceduralno moći ući u postupak izgradnje novog mosta.