Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta sa šefom Delegacije EU u BiH

15.6.2021. Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler danas je boravio u prvoj posjeti novoizabranim vlastima u Brčko distriktu BiH, gdje se u Gradskoj vijećnici sastao s gradonačelnikom Esedom Kadrićem, njegovim zamjenikom Antom Domićem, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem i zamjenikom predsjednika Ivom Filipovićem.

Image for news

Bilo je riječi o dosadašnjoj uspješnoj saradnji te sveobuhvatnoj podršci koju Evropska unija pruža razvoju Brčko distrikta BiH godinama unazad.

Zaključeno je da Evropska unija ostaje ključni partner BiH, ali i Brčko distrikta BiH na putu ka EU te naglašena važnost realizacije mnogobrojnih projekata koje je EU finansirala kroz bespovratna sredstva, od kojih je jedan i revitalizacija „Luke Brčko“ u iznosu od 3 miliona eura, čija realizacija počinje danas.

Spomenuti su i zajednički projekti koji se tiču stambenog zbrinjavanja ugroženih kategorija, Roma te izbjeglica i raseljenih lica, gdje je Evropska unija Distriktu donirala ukupno četiri zgrade.

Neizostavna tema razgovora je i borba s korona virusom te međusobna saradnja na ovom polju. Navedeni su i drugi zajednički projekti koji su uspješno realizovani poput podrške oporavku od poplava i rekonstrukciji savskog nasipa i rijeke Brke, kao i podrška oporavku i prevenciji od poplava kroz prekograničnu saradnju te novoizgrađeno sjedište Policije Brčko distrikta BiH za koju je EU izdvojila 3,5 miliona eura.

Predstavnici EU su istakli ovom prilikom da je distrikt Brčko uzor cijeloj zemlji kada je riječ o usvajanju Zakona o mirnim okupljanjima koji će koristiti i drugi nivoi vlasti. 

Na kraju sastanka šef Delegacije EU u BiH i predstavnici vlasti Brčko distrikta BiH dogovorili su nastavak uspješne saradnje i u budućem periodu.