Zvanično predstavljen Akcioni plan „Zeleni gradovi“ za Brčko distrikt BiH

02.11.2022. Nakon što se Brčko distrikt Bosne i Hercegovine u oktobru 2021. godine pridružio programu „Zeleni gradovi“ Evropske banke za obnovu i razvoj potpisivanjem Memoranduma između Vlade Distrikta i EBRD-a, danas je zvanično predstavljen Akcioni plan „Zeleni gradovi“ za Brčko distrikt BiH. Tim povodom, prisutni su imali priliku pogledati prezentaciju o procesima izrade i očekivanim rezultatima ovog plana.

Image for news

Predstavljanje projekta ozvaničio je svojim obraćanjem gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, kazavši da je opći cilj izrade Akcionog plana „Zeleni grad“ pružanje podrške Distriktu da postane četvrti grad u Bosni i Hercegovini koji je stupio u istoimenu mrežu, zajedno sa oko 50 gradova širom Evrope, za što je istakao iskrenu zahvalnost Vladi Italije koja je putem Centralne evropske inicijative finansirala izradu Akcionog plana, kao i EBRD-u.

On je dodao da Vlada nastavlja raditi po dosadašnjem planu u svrhu poboljšanja života svih građana Distrikta što uključuje dovršavanje započetih projekata komunalne infrastrukture, rekonstrukciju i izgradnju saobraćajnica i putne signalizacije, kanalizacione i vodovodne mreže, kao i poboljšanje elektronaponske mreže i uvođenje LED rasvjete.

Zlatan Musić, šef Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova, Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH, objasnio je ukratko koncept spomenutog Akcionog plana.

„Akcioni plan zelenih gradova obuhvata 134 konkretna indikatora koji se rade po istoj metodologiji, metodologiji Evropske banke za obnovu i razvoj koja se implementira u 52 grada u zemljama Evropske unije i omogućit će da se u osam osnovnih oblasti definišu konkretni prioriteti i mjere koje će biti namijenjene razvoju Distrikta. Neke od tih oblasti su zaštita vazduha, tla, vode, također neke od tih oblasti uključuju i energetsku efikasnost, dekarbonizaciju i slično“, istakao je Musić.

 Manuela Naessl, direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH, iskazala je svoje zadovoljstvo ovim projektom koji će trajati oko 12 mjeseci. „Distrikt se do sada pokazao kao veoma odličan i mi smo već uradili prve investicije koje se odnose na „Luku Brčko“ kao i vodovodne mreže u Distriktu. Tu ima izazova s kojima se susrećemo, ali vjerujemo da ćemo u narednom periodu to sve riješiti zajedno. Nadamo se da ćemo ostvariti jako dobru saradnju u narednom periodu s Distriktom, a također pozivamo i sve građane, zainteresovane strane da se uključe aktivno u ovaj projekat“, izjavila je direktorica Naessl.