Brčko distrikt BiH na „Sajmu privrede 2024. godine” u Mostaru

U periodu od 16. do 20. 4. 2024. godine u Mostaru održava se „Sajam gospodarstva 2024. godine” na kojem učestvuju predstavnici Brčko distrikta Bosne i Hercegovine putem Štanda u organizaciji Privredne komore Brčko distrikta BiH, Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH i JP „Luka Brčko”.

Image for news

Ured koordinatora Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH na štandu promoviše privredne potencijale Brčko distrikta BiH u skladu s implementacijom Strategije razvoja Brčko distrikta BiH 2021–2027. godina. Ovaj najznačajniji sajamski događaj u BiH ove godine okupio je više od 800 privrednika i izlagača iz tridesetak zemalja, dok je zemlja partner Republika Hrvatska. 

S ciljem ostvarivanja Plana komunikacije za promociju dokumenta „Marketing lokacije za investitore” koji je urađen od strane Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, na štandu Brčko distrikta BiH osiguran je i postavljen LCD ekran na kojem se svih pet dana sajma emituje kraći videofilm posvećen promociji lokacija za investiranje u Brčko distriktu BiH, kao i štampani promotivni materijal s ciljem promocije Brčko distrikta BiH kao jedinice lokalne samouprave privlačne za investiranje, razvoj lučkog transporta kao i promociju zelene ekonomije.  

Miroslav Gavrić, koordinator Vlade Brčko distrikta BiH u Vijeću ministara BiH, učestvuje 19. 4. 2024. godine na konferenciji „Poduzetnička infrastruktura u funkciji lokalnog razvoja” koji organizuje Poduzetnički centar Link iz Mostara, a u okviru Panela „Uloga poduzetničke infrastrukture u procesu pristupa EU – prilike i izazovi u BiH”, zajedno s predstavnicima entitetskih ministarstava privrede, predstavnicima Grada Konjic i Grada Trebinje i predstavnicima međunarodnih organizacija.  

Direktor JP „Luka Brčko“ Perica Josić je na štandu predstavio nove lučke kapacitete (nova dizalica) te imao niz sastanaka s potencijalnim komitentima.     

Prvog dana sajma štand Brčko distrikta BiH posjetili su Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, NJ. e. Marco Di Ruzza, ambasador Italije u BiH i Dalfina Bošnjak, direktorica Sajma koji su izrazili zadovoljstvo učešćem i prezentacijom Brčko distrikta BiH na ovom događaju.