Vehabović i Ljubojević o utopljavanju stambenih objekata

29.11.2023. Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Majazudin Vehabović i šef Pododjeljenja za razvoj i strategiju komunalnih usluga Predrag Ljubojević na današnjoj konferenciji za medije pojasnili su kriterije koji su bili potrebni za javni poziv za utopljavanje stambenih objekata (domaćinstava) u okviru podrške Evropske unije za ublažavanje energetske krize.

Image for news

Vehabović je podsjetio da je Evropska unija za ove namjene izdvojila 195.000,00 KM te da je pripremljen javni poziv na koji se prijavio veliki broj aplikanata, a koji je zatvoren 15. novembra 2023. godine.

Ljubojević je istakao da je najvažniji kriterij taj da objekat mora biti u vlasništvu podnosioca zahtjeva što se dokazuje zk. izvatkom, zatim da je objekat legalan, odnosno da posjeduje građevinsku ili upotrebnu dozvolu dodavši da je prihvatljivo i rješenje o legalizaciji.

„Bitno je naglasiti da se u tom objektu mora živjeti što se dokazuje uvjerenjem o prebivalištu, a pored toga potrebno je priložiti i tri posljednja računa od struje sa preko 300 kW potrošene energije i fotografije objekata“, kazao je Ljubojević naglasivši da je potreban i predračun jer je naznačeno da se radovi moraju odnositi na vanjsku izolaciju objekta, izmjenu stolarije ili ugradnju sistema grijanja.

Ljubojević je dodao da su zaprimljene 163 prijave naglasivši da će konačan spisak biti objavljen na web portalu Vlade Brčko distrikta BiH.