Gradonačelnik i njegov zamjenik prisustvovali izložbi slika iz fundusa HKD Napredak

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić i njegov zamjenik dr. Anto Domić danas su prisustvovali izložbi slika iz fundusa Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Napredak.

Image for news

Gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika izrazili su zadovoljstvo prisustvom na ovom kulturnom događaju, ističući značaj očuvanja umjetnosti i tradicije. Domić je kazao da građani imaju priliku vidjeti djela više autora koja obuhvataju raznovrsne teme. On je istakao značaj Hrvatskog kulturnog društva Napredak kao institucije, kako je kazao, koja više od jednog stoljeća doprinosi očuvanju kulturnih i tradicijskih vrijednosti te predstavlja temelj kulturnog života u Brčkom. Naglasio je kako Napredak svojim radom obogaćuje društvo i pruža podršku razvoju umjetnosti i kulture u široj zajednici.

Predsjednik HKD Napredak Brčko Mirko Mečić istakao je važnost promocije kulture i umjetnosti u Distriktu, naglašavajući kako postoji mnogo vrijednih autora i djela koja zaslužuju biti prikazana široj javnosti. Smatra da je ovo tek početak napora usmjerenih ka prikazivanju što većeg broja umjetničkih djela lokalnih autora.

„Kulture uvijek nedostaje, posebno kada imamo toliko talentovanih autora i umjetničkih djela u našem Distriktu, koja treba predstaviti. Ovo je samo početak našeg djelovanja i cilj nam je da prikažemo što više umjetnika i njihovih djela našim sugrađanima. Djela koja su izložena dolaze iz fundusa Napretka i prikupljana su tokom godina. U nastavku imamo izložbu skulptura iz Franjevačkog samostana u Dubravama, a nakon toga slijedi izložba domaćih autora iz Distrikta, čija djela tek trebaju ugledati svjetlo dana. Pozivam sve građane koji imaju šta pokazati, a za koje se možda ne zna, da se jave Napretku, pružit ćemo podršku kako bi vrijedna umjetnička djela naših sugrađana bila izložena i prepoznata“, kazao je Mečić.

Autor izložbe Duško Samardžija istakao je da je glavni cilj izložbe prikazati apstraktnost slikarstva iz bogatog fundusa, što je bio ključni kriterij prilikom odabira umjetničkih djela.

„Jedna od vodilja pri odabiru bila je slika autora Mladena Filipovića, predsjednika ULJUB-a, koja svojim simbolizmom prenosi poruku o potrebi za jedinstvom među ljudima. Nažalost, danas smo svjedoci sve veće udaljenosti među ljudima, a ova slika nas podsjeća na važnost zajedništva. Osnovni motiv ove izložbe je vraćanje istinskim vrijednostima koje su temelj naše društvene povezanosti”, kazao je Samardžija.

Izložbi su prisustvovali predstavnici iz javnog, političkog i vjerskog života kao i brojni zaljubljenici u umjetnost. Izložba će biti otvorena do nedjelje u periodu od 12.00 do 19.00 sati.