Gradonačelnik Nišić učestvovao na seminaru posvećenom očuvanju pčela

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić prisustvovao je seminaru u Domu kulture na kojem se razgovaralo o očuvanju pčela u BiH s fokusom na problem globalnog i lokalnog nestanka pčela.

Image for news

Gradonačelnik je naglasio da pčele predstavljaju neprocjenjiv resurs ne samo za poljoprivredu, već i za očuvanje biodiverziteta i zdravlja ekosistema.

„Očuvanje pčelinjih zajednica od ključne je važnosti za našu budućnost, jer bez njih nema efikasnog oprašivanja, a time ni sigurne i održive poljoprivredne proizvodnje. U vremenu klimatskih promjena i sve veće upotrebe pesticida nužno je da udružimo snage kako bismo zaštitili ove vitalne oprašivače. Brčko distrikt BiH će i dalje aktivno podržavati projekte koji pomažu razvoju i očuvanju pčelarstva“, izjavio je gradonačelnik Nišić.

Predsjednik Udruženja pčelara „Matica“ Brčko distrikta BiH Milan Dragičević istakao je da su pčelari suočeni s brojnim izazovima te naglasio da se zajedno mora raditi na edukaciji i podizanju svijesti o važnosti zaštite pčela, jer, kako je kazao, bez njih nema zdravog okoliša ni ekonomske stabilnosti poljoprivrede.

„Naš cilj je bio da okupimo što veći broj predstavnika iz Vladinog i nevladinog sektora, zastupnike, inspektore, predstavnike poljoprivrednih škola, kao i same pčelare. Vjerujemo da zajedničkim radom i razmjenom iskustava možemo značajno unaprijediti strategije za zaštitu pčela i osigurati njihovu dugoročnu održivost“, kazao je Dragičević.

Predavanje je održao prof. dr. Goran Mirjanić, dok su seminar pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH i inicijativu gradonačelnika organizovali Udruženje pčelara „Matica“ Brčko distrikta BiH i Udruženje pčelara „Pčela” iz Gornjeg Rahića.