Gradonačelnik podržao humanitarnu akciju povodom Dana narcisa, simbol podrške oboljelima od karcinoma

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić danas je na Trgu mladih u Brčkom podržao humanitarnu akciju udruženja „Brčansko srce“ povodom obilježavanja Dana narcisa, simbol podrške oboljelima od karcinoma.

Image for news

Gradonačelnik je istakao važnost ranog otkrivanja karcinoma dojke i redovnih pregleda.

„Dijagnosticiranje karcinoma u ranoj fazi, tzv. karcinoma 'in situ', od presudne je važnosti jer je čak 90% tih oboljenja izlječivo. Mamografija omogućuje detekciju ove bolesti čak dvije godine prije nego što se klinički pokaže što značajno povećava izglede za izlječenje. Nedavno smo u Brčkom dobili mamograf, ali još uvijek nije dobio sve potrebne licence. Nadam se da ćemo uskoro i to riješiti kako bismo mogli pružati i tu uslugu našim građanima“, kazao je gradonačelnik te dodao da je uloga udruženja „Brčansko srce“ u osvješćivanju građana izuzetno važna i naglasio da će Vlada nastaviti sa pružanjem podrške ovakvim i sličnim udruženjima.

Podsjećajući na važnost podizanja svijesti o problemu karcinoma dojke, predsjednica udruženja „Brčansko srce“ Ramiza Musić zahvalila se gradonačelniku na podršci ovoj akciji.

„Nikada nije dovoljno naglašavati ovaj problem s ciljem da u ranim fazama kroz pregled i odgovarajuće liječenje izliječimo ovu bolest. Nažalost, karcinom danas predstavlja epidemiju i imamo sve više oboljelih kako u Distriktu tako i u BiH. U Distriktu se svake godine otkrije 30 do 35 novih slučajeva oboljelih od karcinoma dojke. Prevencija je ključna i mi se trudimo da putem različitih aktivnosti i projekata skrenemo pažnju na ovaj problem“, kazala je Musić.

Današnju humanitarnu akciju podržao je i savjetnik gradonačelnika Egrin Huseinović.