Ministar Forto nakon obilaska Luke Brčko: „Ovakvi projekti su budućnost BiH“

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić, direktor JP „Luka Brčko“ Perica Josić zajedno sa supervizorom za Brčko distrikt BiH Louis Crishockom i ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edinom Fortom obišli su JP „Luka Brčko“.

Image for news

Nakon obilaska Brčanske luke, gdje je upoznat o detaljima završene rekonstrukcije lučke infrastrukture, ministar Forto je kazao da su ovakvi projekti budućnost Bosne i Hercegovine u smislu jačanja ekonomskih aktivnosti te najavio da će ovo ministarstvo u narednim mjesecima raditi na podizanju ekonomskih aktivnosti u Brčko distriktu BiH.

„Ono što je potrebno u skorijoj budućnosti jeste da na ovako dobroj infrastrukturi, koja mora ostati u rukama Brčkog, treba uvesti privatne firme koje će kao kooperateri potpuno podići ovaj grad i luku na nivo koji je potrebno“, kazao je ministar Forto.

Izrazio je i nadu da će za nekoliko mjeseci početi i rekonstrukcija mosta Brčko – Gunja, s obzirom na to da je pri kraju izrada tenderske dokumentacije za glavni projekat koji vodi Hrvatska.

„Brčko distrikt BiH mora donijeti novi prostorni plan koji će predvidjeti potpuno novi most sa Hrvatskom za koji ćemo osigurati sredstva, a potrebno je i da se utvrdi trasa autoputa koja će spojiti Tuzlu sa Distriktom, a koja će imati krak i prema Srbiji, ali i prema Vukosavlju i Doboju te sjeverno prema Orašju“, istakao je ministar Forto te dodao da federalna Vlada već provodi postupak eksproprijacije od Tuzle prema Distriktu.

Gradonačelnik Nišić ovom prilikom istakao je da je zahvaljujući zainteresovanosti međunarodne zajednice i lokalnih vlasti brčanska luka prepoznata kao mjesto velikih transporta i ključ za rješavanje eventualnih transportnih blokada u Bosni i Hercegovini, a posebno u tuzlanskom kantonu.

„Na ovom mjestu može da se učini renesansa riječnog, putnog i željezničkog transporta. S obzirom na to da je ovo jedinstvena luka u Bosni i Hercegovini, a povezana je s dunavskim i crnomorskim slivom, ti transporti mogu biti regionalni, a čak i interkontinentalni. Mislim da je ovo jedna konvergencija napora lokalne vlade, države i međunarodne zajednice da se ovo mjesto učini atraktivnim i prosperitetnim za transporte koji će da unaprijede svaku vrstu ekonomskog razvoja“, istakao je gradonačelnik.

Direktor JP „Luka Brčko“ Perica Josić istakao je da je konačno došao trenutak da se uložena sredstva u revitalizaciju infrastrukture počnu vraćati.

Obilasku su prisustvovali i predstavnici Dunavske komisije, Savske komisije, Komisije Evropske unije zadužene za transport „DG MOVE“ i Evropske transportne organizacije zadužene za šest zapadnoevropskih zemalja „TCT“.