Održan Okrugli sto povodom Međunarodnog dana demokratije u Tehničkoj školi

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić posjetio je prostorije JU „Tehnička škola Brčko distrikt BiH“ gdje je u okviru obilježavanja Međunarodnog dana demokratije učestvovao na Okruglom stolu pod sloganom „Neka svako da svoj doprinos zajedničkom dobru“. Gradonačelnik Nišić pozdravio je aktivnost učenika ove škole te istakao važnost demokratije u našoj zajednici.

Image for news

„Demokratija je oblik vladavine u kojem se političke odluke donose voljom većine, najčešće kroz izbore ili referendume. U Bosni i Hercegovini postoje demokratske institucije formirane u skladu sa zakonom, međutim, ne postoji idealno demokratsko društvo. Kao i mnoge druge zemlje i naša zemlja se suočava s različitim oblicima narušavanja ljudskih prava. Mi kao društvo moramo zajedno afirmisati demokratske vrijednosti kako bi naša lokalna zajednica išla naprijed. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine nastavit će promicati demokratske vrijednosti, truditi se omogućiti jednaka prava svim građanima te nastaviti pružati podršku mladima kako bi ostvarili pozitivne promjene u Brčko distriktu BiH. Principi demokratije, prava i sloboda, pravne države, odgovornosti i dobre uprave među vodećim su principima upravljanja Brčko distriktom BiH“, istakao je gradonačelnik Nišić.

„Tehnička škola na svakom takmičenju iz demokratije osvaja prva ili druga mjesta. Imajući to u vidu, već peti put obilježavamo Međunarodni dan demokratije. Danas imamo mogućnost da učenici postavljaju pitanja gradonačelniku, da se upoznaju kako izgleda sistem vlasti te da iznesu svoje ideje i primjedbe“, kazao je direktor Tehničke škole Dejan Nikolić.