Održan sastanak s predstavnicima UNICEF-a u BiH: Brčko distrikt BiH je predvodnik promjena

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić održao je sastanak s predstavnicom UNICEF-a v. d. Veronikom Vashchenko i njenim saradnicama.

Image for news

Ključne teme sastanka bile su obrazovanje, zaštita i zdravlje djece. Razgovarano je i o socijalnim uslugama za rani rast i razvoj djece u Brčko distriktu BiH s posebnim osvrtom na povećanje obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem.

„Došli smo do zaključka da je stotinu pedeset sati u predškolskom obrazovanju nedostatno i nastojat ćemo da ispunimo normu od tristo sati. Postoji velika zainteresovanost UNICEF-a da Brčko distrikt BiH bude pilot projekat i nadamo se da će se brzo pojaviti u našem gradu s konkretnim prijedlozima koje ćemo nastojati implementirati kroz mobilizaciju budžetskih sredstava i zakone koje treba prilagoditi EU agendi“, kazao je gradonačelnik Nišić.

Predstavnica UNICEF-a Veronika Vashchenko kazala je da se Bosna i Hercegovina suočava s problemom starenja stanovništva, migracijama i padom nataliteta, što predstavlja veliku prijetnju ekonomsko-socijalnoj situaciji te da rješenje predstavlja investiranje u djecu. Govoreći o predškolskom obrazovanju u Brčko distriktu BiH, Vashchenko je istakla da će Brčko distrikt BiH, ukoliko ispuni ovu normu, biti prvi grad u državi koji je to učinio. Naglasila je da je UNICEF spreman pružiti podršku gradonačelniku i svima onima koji su zainteresovani da unaprijede život djeteta kazavši da djeca predstavljaju i sadašnjost i budućnost.

„Brčko distrikt BiH će biti prioritet u cilju poboljšanja položaja djece”, istakla je Vashchenko.

Šef Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Stjepan Marčetić istakao je da je Brčko distrikt BiH spreman da podrži ovaj prijedlog, ali da je potrebno preduzeti niz konkretnih mjera koje podrazumijevanju i obezbjeđivanje dodatnih sredstava u budžetu Brčko distrikta BiH.

Sastanku su prisustvovali i šefica Kabineta gradonačelnika Sabina Uzunović, predstavnici Odjeljenja za obrazovanje Samir Čorbadžić i Aleksandar Maksimović, šefica Pododjeljenja za socijalnu zaštitu Nataša Stevanović sa svojim saradnicima te direktorica obdaništa „Naša djeca” Brčko distrikt BiH Jasna Jovičić.