Održana prezentacija studije pod nazivom „Model energetske tranzicije Brčko distrikta BiH”

U skupštinskoj sali u Brčkom danas je održana prezentacija studije pod nazivom "Model energetske tranzicije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine" koja ima za cilj da predstavi ključne nalaze i preporuke studije za unapređenje energetske efikasnosti.

Image for news

Na prezentaciji obratili su se i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julian Reilly i lord Stuart W. Peach, specijalni predstavnik premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije za Zapadni Balkan, koji su održali kratki govor o važnosti energetske sigurnosti.

Također, na početku prezentacije prisutnima se obratio i gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić koji je istakao važnost provođenja energetske tranzicije.

„Ponosan sam na našu posvećenost održivom razvoju i radujem se budućnosti u kojoj je očekivati da Brčko distrikt BiH postane primjer efikasne i čiste energetske tranzicije. Ova studija zasigurno nam može pružiti dragocjene smjernice i strategije za razvoj održivih energetskih resursa koji će podržati naš ekonomski rast, smanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima i doprinijeti zaštiti okoliša. Mi imamo četiri zakona koji tretiraju ovu oblast koji su usklađeni s evropskom agendom i potrebno je usvojiti još nekoliko podzakonskih akata kako bi postali operativni i kako bi se pristupilo realizaciji ovih projekata”, kazao je gradonačelnik.

Profesor Vjekoslav Domljan kazao je da je potrebno da se Distrikt posveti obnovljivim izvorima energije kao što su geotermalna energija, biomasa i solarna energija.

„Brčko mora da slijedi preko hiljadu gradova koji su postavili energetske ciljeve i ako želi da postigne energetsku održivost mora preći na proizvodnju energije na svojoj teritoriji i to uglavnom iz obnovljivih izvora energije. Prema našim izračunima trebalo bi 5 MW biomase, 25 MW geotermalne energije i 32,5 MW solarne energije da se proizvede energija koja je dovoljna Distriktu. Brčko ima i biomasu i geotermalnu energiju i jedini problem može biti finansijski“, kazao je Domljan dodajući da ukupan paket iznosi oko 268 miliona maraka.

Konsultant na projektu iz Centra za regionalne i ekonomske studije dr. Džemal Hadžiosmanović kazao je da je siguran u uspjeh i da Distrikt može biti izvoznik, a ne uvoznik energije.

„Ovo je jedan dobar model dekarbonizacije energetskog sektora BiH gdje se treba očuvati energetski suverenitet BiH. Moramo osigurati jeftinu, pristupačnu i zelenu energiju. Ovo što smo uradili je jako dobar, realan i provediv idejni projekt i ako budemo zajedno radili s institucijama Distrikta siguran sam u uspjeh“, kazao je Hadžiosmanović.

Prije početka prezentacije gradonačelnik Brčko distrikta BiH, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julian Reilly i lord Stuart W. Peach, specijalni predstavnik premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije za Zapadni Balkan, posjetili su Bimal.

Izradu studije odobrila je Vlada Brčko distrikta BiH uz finansijsku pomoć Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije u BiH.