Potpisan Ugovor o partnerstvu za projekat „Socioekonomska inkluzija u Brčko distriktu BiH“

Potpisivanjem Ugovora o partnerstvu između Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i CARE International Balkans ozvaničen je početak provođenja projekta „Socioekonomska inkluzija u Brčko distriktu BiH”. Ugovor su potpisali Milorad Teodorović, direktor Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH, i Sumka Bučan, direktorica, CARE International Balkans.

Image for news

Potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić koji je kazao da se ovim projektom otvaraju nove mogućnosti.

„Ovim sredstvima od više od dva miliona maraka osigurat će se podrška za samozapošljavanje, zapošljavanje, te obuku i prekvalifikaciju s ciljem stvaranja širokog spektra radnih prilika posebno mladih ljudi sa invaliditetom i intelektualnim poteškoćama. Također, ova sredstva su nam značajna kako bi se spriječila ili reducirala i depopulacija mladih ljudi. U centru grada će biti kancelarija za ove namjene koja će biti u stalnom kontaktu sa građanima Distrikta i onom populacijom koja je u potrebi traženja posla. Vlada će nastaviti pružati punu podršku ovim projektima kao i drugim programima koji podržavaju socioekonomsku inkluziju”, kazao je gradonačelnik.

Direktor Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH Milorad Teodorović i Sumka Bučan, direktorica, CARE International Balkans istakli su značajnosti projekta, jer kako su kazali, projekat se odnosi na cijelu populaciju sa naglaskom na marginalizirane osobe.

„Projekat je intenzivan i radujemo se što smo uključeni. Drago nam je što je Vlada podržala ovaj projekat, a na nama je da se pokaže da se dobre prakse mogu realizovati”, kazala je Bučan.

Cilj Projekta je povećati socijalnu inkluziju i stvoriti održive prilike za zapošljavanje građana u Brčko distriktu BiH kroz osnivanje i uspostavljanje SEI Centra (Centar za socioekonomsku inkluziju) s posebnim fokusom na marginalizirane i ranjive kategorije stanovništva putem jačanja njihovih kapaciteta za zapošljavanje, podrškom poduzetničkim aktivnostima i stvaranju poticajnog okruženja za sveobuhvatni ekonomski razvoj.

Projekat je finansiran od strane Češke razvojne agencije kao dio razvojne saradnje Češke Republike i BiH, a provode ga CARE International i Jedinica za implementaciju projekata koji se finansiraju iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH u vrijednosti od 920.000 KM za 2024. godinu, te ukupnoj vrijednosti od 2.707.040 KM za period do oktobra 2026. godine.