Održana prezentacija „Ažurirani Akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima u Brčko distriktu BiH”

4.4.2024. U organizaciji Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Deutsche Gesellscaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, održana je prezentacija pod nazivom „Ažurirani Akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima u Brčko distriktu BiH”.

Image for news

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici institucija i firmi koje su napredovale u primjeni inovacija i novih tehnologija kako bi podijelili njihovo iskustvo i primjere dobre prakse sa učesnicima diskusije.

Gradonačelnik Nišić koji je u pozdravnim govorom otvorio prezentaciju kazao je da digitalizacija predstavlja temelj dobrog poslovanja.

„Da bi se poslovna zajednica uključila u evropske tokove i bila konkurentna na tržištu rada i usluga treba da ima digitalizaciju u svim sektorima, što olakšava promet roba i usluga.  Ovo je jedan projekat koji podrazumijeva sve sektore, inovativna zelena inkluzivna ekonomija koja treba da smanji distancu proizvođača do tržišta i smatram da će donijeti mnoge benefite”, kazao je gradonačelnik.

Pomoćnik koordinatora u Uredu koordinatora Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH Sanja Alatović podsjetila je da je Akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima usvojen za period 2021–2023. godine.

„Danas smo ovdje da čujemo mišljenja svih zainteresovanih strana o ažuriranju, odnosno potrebu inovacija u ovom akcionom planu”, kazala je Alatović.

Ovaj događaj podržan je kroz projekat „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke.

Baziran je na zaključcima i preporukama OECD-ovog SME Policy Index-a 2022, a cilj prezentacije i moderirane diskusije je da doprinese zajedničkom kreiranju javnih politika usmjerenih ka poboljšanju poslovnog okruženja kao i da se zajednički formuliraju zaključci koji će doprinijeti kreiranju konkretnih mjera u oblasti digitalizacije i inovacija kao horizontalnih mjera u svim oblastima djelovanja malih i srednjih preduzeća u BiH.