Prezentacijom opreme obilježeno deset godina od poplava na području Distrikta

U organizaciji Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je uz prezentaciju opreme i materijalno-tehničkih sredstava obilježeno i deset godina od poplava koje su 2014. godine zadesile Brčko distrikt BiH.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić pohvalio je demonstraciju spremnosti Odjeljenja i kazao da je 2014. godine najveći uspjeh bio što nije bilo ljudskih žrtava.

„Te godine nismo u potpunosti mogli odgovoriti izazovima, ali veliki dio kompenzirao se sa jednim velikim entuzijazmom koji je bio prisutan kod građana Brčko distrikta BiH. Kada poredimo taj i sadašnji period mislim da Vlada i Odjeljenje za javnu bezbjednost su unaprijedili svoje kapacitete kako u tehnici tako i u ljudstvu i mislim da može odgovoriti izazovima. Tu ne smijemo stati, jer konstantno moramo računati i raditi na obnavljanju resursa, posebno na zapošljavanju mladih koji su spremni na rizike i koji imaju hrabrosti”, kazao je gradonačelnik.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH Bogdan Bratić kazao je da je Odjeljenje uspjelo da od perioda velikih poplava pojača i poveća svoje kapacitete.

„Kapacitete svoje danas su predstavili spasilačke službe Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje (Odsjek civilne zaštite i Odsjek zaštite od požara) i cilj nam je da upoznamo građane sa čim trenutno raspolažemo. Danas smo spremniji u odnosu na 2014. godinu i nadamo se da više neće doći do katastrofalnih poplava. Također, oslanjamo se i na nevladin sektor sa kojim Odjeljenje dugi niz godina ima saradnju što nam puno znači kada je u pitanju kapacitet ljudi koji mogu pomoći”, kazao je Bratić i podsjetio da je BiH od 2022. godine i ravnopravan član mehanizma evropske zaštite.

„Ukoliko bi došlo do određene katastrofe mi sada možemo primiti i određenu pomoć od tih zemalja, ali ako dođe negdje drugo do katastrofe naš tim i oprema je na raspolaganju”, kazao je Bratić.

Na današnjoj prezentaciji prisustvovao je i Uroš Vojnović koji je u vrijeme velikih poplava obavljao funkciju šefa Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH.

„Te 2014. godine mogla se osjetiti jedna energija među ljudima i svi su radili zajedno. Prirodne katastrofe ne poznaju nikakve razlike i one ujedinjuje ljude. Od tada pa sve do danas napravljen je značajan iskorak i Brčko distrikt BiH u segmentu sistema zaštite i spašavanja ima dobru reputaciju na nivo BiH i regiona i tako treba nastaviti raditi”, kazao je Vojnović.