Content is not available in the selected language. Content in Bosnian is displayed.

Razgovarano o stanju u poljoprivredi

10.1.2013. Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Dževdet Šahović razgovarao je danas s predstavnicima zemljoradničkih zadruga i udruženja poljoprivrednika registrovanih na području Brčkog o aktuelnoj situaciji u poljoprivrednoj proizvodnji.


Image for news
Šef Odjeljenja Dževdet Šahović istakao je da je ovaj radni sastanak organizovan kako bi s poljoprivrednicima bili usaglašeni načini buduće saradnje. On je dodao da je razgovarano o podsticajima u poljoprivredi i naglasio da je imenovana radna grupa za izradu pravilnika o podsticajima za tekuću godinu na koji će poljoprivrednici moći iznijeti svoje primjedbe, prijedloge i mišljenja.
"Dat ćemo svima isti značaj i prihvatit ćemo sve sugestije koje će doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje. U radu Odjeljenja uočeni su određeni nedostaci kada je riječ o realizaciji isplate podsticaja i preduzet ćemo sve potrebne mjere da ovaj proces ubrzamo. Također, pripremamo određene akte u vezi s ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju za koji moramo biti spremni", dodao je Šahović.
Miroslav Ćosić, predsjednik Udruženja građana "Povratak", istakao je da su ovakvi sastanci pravi način za razmjenu mišljenja i naglasio da očekuje kontinuiranu komunikaciju između odjeljenja i poljoprivrednika tokom cijele godine.
"Pomoć koja je pružana poljoprivrednicima do sada je bila zadovoljavajuća, ali nedovoljna u odnosu na regiju. Tražit ćemo uvođenje plavog i regresiranog dizela", dodao je Ćosić.
Velimir Živanović, predsjednik Udruženja pčelara "Matica", rekao je da očekuje da podsticaji budu isplaćivani na vrijeme kao i podršku resornog odjeljenja za organizaciju tradicionalnog Sajma pčelarstva u Brčkom.
Šef Odjeljenja Dževdet Šahović najavio je za sljedeću sedmicu sastanak s lovcima jer je u toku izrada nacrta zakona o lovstvu Brčko distrikta BiH.