Skupština jednoglasno usvojila Plan rada Vlade Brčko distrikta BiH za 2024. godinu

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj 57. redovnoj sjednici jednoglasno je usvojila Plan rada Vlade Brčko distrikta BiH za 2024. godinu.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić istakao je važnost ovog plana koji se sastoji od oko 85 programa i 520 različitih aktivnosti, naglašavajući da se radi o dobro strukturiranom dokumentu sastavljenom na osnovu Strategije razvoja Brčko distrikta BiH za 2021-2027. godinu.

“Ovaj program je kompatibilan sa jednim modernim razvojem grada i vizija nam je da 2024. godina bude uvertira za razvoj u 2025. godini koja će možda biti jedna od najuspješnijih godina razvoja od kada postoji Brčko distrikt BiH”, kazao je gradonačelnik.

On je naglasio da se među najznačajnijim projektnim aktivnostima nalazi i poljoprivredna proizvodnja kao i privreda.

“Mi u budžetu imamo 399 miliona maraka na raspolaganju koji će biti uloženi u infrastrukturni razvoj, razvoj poljoprivrede i privrede. Takođe, pred nama je zadatak kompletiranja podzakonskih akata vezanih za zelenu energiju, Zakon o obnovljivim izvorima energije, kao i Zakon o energetskoj efikasnosti. Napominjem da je inkluzija u evropske integracije poseban prioritet za nas”, istakao je gradonačelnik.

Pored niza infrastrukturnih projekata koji su već započeti nastaviće se, ističe gradonačelnik Nišić i sa reformskim procesima unutar javne uprave.

“Kancelarija gradonačelnika, kroz Plan rada Vlade za tekuću godinu, demonstrira svoju posvećenost kreiranju otpornog društva, koje je spremno za izazove prirodnih katastrofa i drugih kriza, te promoviše održive prakse u ovom kontekstu. Također, svojim aktivnostima, nastojim biti dio integrativnih procesa kroz šire globalne tokove održivog razvoja kroz održivi razvoj usmjeren ka opštem prosperitetu građana, odnosno zadovoljenju njihovih potreba“, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik se zahvalio prvim saradnicima dogradonačelniku dr. Anti Domiću, glavnom koordinatoru Vlade Brčko distrikta BiH Željki Antiću kao i svim članovima Vlade koji su bili ključni u realizaciji važnih projekata tokom 2023. godine. Izrazio je optimizam i nadu da će isti nivo uspjeha biti postignut i u 2024. godini.