Poruka sa Generalne sjednice Skupštine evropskih regija u Briselu: „Brčko Distrikt BiH nastoji postati lider u procesu evropskih integracija i model za ostale regije u BiH“

28.3.2012. Na Generalnoj sjednici Skupštine evropskih regija, održanoj 26. aprila u Briselu, usvojen je Izvještaj o radu za 2011. godinu, a revidirane smjernice plana aktivnosti za period 2012 – 2013. dobile su podršku skupštinske većine ove najveće nezavisne mreže evropskih regija koja broji 253 članice.

Image for news

Generalnoj sjednici Skupštine evropskih regija prisustvovali su gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić i predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH Esad Atić kao politički predstavnici i članovi ovog tijela. U svojstvu operativnog predstavnika u radu Komisije za institucionalna pitanja učestvovao je stručni savjetnik za koordinaciju pomoći EU Odsjeka za evropske integracije Vlade Brčko Distrikta BiH Mujo Hadžić.

Aktivno učešće predstavnika Brčko Distrikta BiH u radu asocijacije evropskih regija prepoznato je od predsjednice Skupštine evropskih regija Michele Sabban kao i generalnog sekretara Pascal Goergena. Oni su pohvalili Brčko Distrikt BiH koji nastoji imati vodeću ulogu u radu ovoga tijela u odnosu na ostale regije BiH.

2012-03-28-Skupstina_evropskih_regija-2

U tom smislu su najavili radnu sjednicu u Brčko Distriktu BiH kojoj će prisustvovati ostale članice iz Bosne i Hercegovine.

„Ovo je način da iskažemo svoju zahvalnost i nagradimo uloženi trud i saradnju, ali i da svojevrsno promovišemo evropski profil Brčko Distrikta BiH“, istakla je predsjednica Skupštine evropskih regija gđa Sabban.

2012-03-28-Skupstina_evropskih_regija-3

„Najbitniji razlog našeg članstva u ovom tijelu jeste stvaranje partnerskih odnosa sa evropskim regijama sa kojima možemo razmijeniti iskustva i eventualno ostvariti poslovnu saradnju“, naglasio je gradonačelnik Gavrić prilikom razgovora za predsjednicom Sabban. On je dodao da Brčko pruža posebne pogodnosti za mlade ljude kroz njihovo učešće u programima "EURODYSSEE" i "EUROCULTURE", čemu će biti posvećena posebna pažnja tokom predstojeće posjete predstavnika Skupštine evropskih regija Brčko Distriktu BiH.

„Međunarodne investicije usmjerene na proizvodnju značile bi puno jer bi se stvorila mogućnost za zapošljavanje građana Brčko Distrikta BiH“, zaključio je predsjednik brčanske Skupštine Esad Atić.