Content is not available in the selected language. Content in Bosnian is displayed.

Nastavak 133. redovne sjednice Vlade Brčko Distrikta BiH

18.4.2012. Vlada Brčko Distrikta BiH nastavila je danas 133. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila listu od 94 pripravnika sa visokom stručnom spremom sa evidencije Zavoda za zapošljavanje za obavljanje pripravničkog staža u organima uprave, institucijama Brčko Distrikta BiH i javnim preduzećima Brčko Distrikta BiH.

Image for news

 

Vlada Brčko Distrikta odobrila je na današnjoj sjednici Odluku o odobravanju visine novčanih sredstava iz Budžeta Brčko Distrikta BiH za 2012. godinu, koja će se koristiti za neisplaćene zahtjeve za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji iz 2011. godine. Ovom odlukom odobrava se iznos od 645 478,79 KM koji će se koristiti za spomenute namjene, a na osnovu kriterija koji su propisani Pravilnikom o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2011. godinu, imajući u vidu specifičnosti ciklusa poljoprivredne proizvodnje.

Članovi Vlade usvojili su Nacrt Odluke o usvajanju Izvještaja o izvršenom popisu stalnih sredstava, sitnog inventara i svih vrsta zaliha materijala i roba, stanja novčanih sredstava, potraživanja i obaveza na dan 31. 12. 2011. godine na prijedlog Centralne popisne komisije Brčko Distrikta BiH sa određenim zaključcima.

Vlada Brčko Distrikta BiH donijela je Odluku o davanju saglasnosti na regionalne projekte koji bi se trebali finansirati iz sredstava Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF). Radi se o četiri regionalna projekta i to: "Uspostavljanje regionalnog programa za energetsku efikasnost u Zapadnom Balkanu", "Regionalna studija – Pristup konzorcija u razvoju Inicijative "The Gas of Power" i gasnog prstena u Jugoistočnoj Evropi koju podržava Energetska zajednica", "Jačanje glavne hrvatske rute sjever-jug omogućavajući novi interkonekcijski razvoj" i "Uspostavljanje WB ELENA (Program pomoći Evropska lokalna energija) za Zapadni Balkan".

Vlada Distrikta jednoglasno je donijela Odluku o usvajanju Akcionog plana prevencije maloljetničke delinkvencije i primjene alternativnih mjera u Brčko Distriktu BiH koji je sastavni dio projekta „Zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa zakonom u BiH“, koji implementira Biro za ljudska prava Tuzla, a finansijski podržava UNICEF.

Na današnjoj sjednici također je usvojen zaključak o davanju saglasnosti na Nacrt deklaracije "Izgradnja sigurne budućnosti za sve" na zahtjev Ministarstva civilnih poslova BiH. Potpisivanje spomenute deklaracije planirano je u Istambulu u Turskoj u oktobru ove godine između ministara odgovornih za socijalnu koheziju Vijeća Evrope država članica.

Članovi Vlade usvojili su zaključak o davanju saglasnosti na Nacrt Sporazuma između BiH i Republike Mađarske o zapošljavanju članova porodice diplomatskog osoblja sa prethodno pribavljenim mišljenjem Zavoda za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH.

Na današnjoj sjednici razmatrana je i usvojena Informacija o implikacijama ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju te Informacija o angažovanju predstavnika Brčko Distrikta BiH u komisijama na nivou Bosne i Hercegovine.

Vlada Brčko Distrikta BiH primila je k znanju Izvještaj o radu Garantnog fonda Brčko Distrikta BiH te Informaciju o reformi Ureda gradonačelnika na prijedlog poslanika u Skupštini Brčko Distrikta BiH Stake Stakića.

Članovi Vlade razmatrali su na današnjoj sjednici Vlade Informaciju o stanju prevoza učenika u Brčko Distriktu BiH u vezi s problemom prevoza učenika iz Špionice i Hrgova do škole i donijeli zaključak da šef Odjeljenja za javne poslove učini sve potrebne radnje da se uspostavi dobra linijska povezanost sa susjednim općinama.