Održana 131. redovna sjednica Vlade Brčko Distrikta BiH

29.3.2012. Vlada Brčko Distrikta BiH usvojila je, na današnjoj 131. redovnoj sjednici, Prijedlog Odluke o usvajanju Elaborata o opravdanosti osnivanja Nezavisnog univerziteta Banja Luka – Odjeljenje Brčko Distrikt BiH i Prijedlog Odluke o opravdanosti osnivanja Nezavisnog univerziteta Banja Luka – Odjeljenje Brčko Distrikt BiH potkrijepljeno mišljenjem Komisije stručnjaka za ocjenu opravdanosti osnivanja visokoškolske ustanove. Spomenute odluke će biti upućene u daljnju skupštinsku proceduru.

Image for news

 

Vlada Brčko Distrikta BiH usvojila je Odluku o broju učenika za upis u srednje škole Brčko Distrikta BiH za školsku 2012/2013. godinu. Ovom odlukom određuje se broj učenika za upis u srednje škole po smjerovima, stepenu obrazovanja, broju odjeljenja i broju učenika po odjeljenju. U JU Gimnazija "Vaso Pelagić" je predviđen upis 168 učenika u sedam odjeljenja. U JU Ekonomska škola Brčko Distrikt BiH određen je upis ukupno 264 učenika za sedam zanimanja i to: ekonomski tehničar, poslovno-pravni tehničar, trgovački tehničar, trgovac, turistički tehničar, konobar i kuhar. JU Tehnička škola Brčko Distrikta BiH upisat će ukupno 360 učenika za sljedeća zvanja: mašinski tehničar, automehaničar, instalater, bravar, obrađivač metala rezanjem, elektrotehničar računarstva, elektrotehničar, tehničar za mehatroniku, električar, autoelektričar, tekstilni tehničar, građevinski tehničar, tehničar drumskog saobraćaja i vozač motornih vozila. U JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko Distrikt BiH upisat će se 264 učenika za zanimanja: poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, prehrambeni tehničar, cvjećar-vrtlar, mesar, farmaceutski tehničar, medicinski tehničar, ekološki tehničar i frizer.

Vlada Brčko Distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o analizi stanja u oblasti visokog obrazovanja s naglaskom na zakonitost procesa osnivanja i rada visokoškolskih institucija u Brčko Distriktu BiH.

Članovi Vlade su razmatrali Proceduru druge razlike u cijeni u projektu "Projektovanje i izgradnja sistema za prečišćavanje vode rijeke Save u vodu za piće kapaciteta 330 l/s po sistemu ključ u ruke i donijeli zaključak da se ova informacija povuče i nakon prikupljanja dodatne dokumentacije kandiduje za neku od narednih sjednica Vlade.

Na današnjoj sjednici razmatrana je i Informacija o produženju mandata Upravnom odboru Fonda zdravstvenog osiguranja i postupcima imenovanja članova Kabineta gradonačelnika na prijedlog poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH Radoslava Bogićevića. Vlada Brčko Distrikta BiH je donijela zaključak da se ova tačka povuče i nakon prikupljanja dodatne dokumentacije kandiduje na narednu sjednicu Vlade Brčko Distrikta BiH.