Održana 54. vanredna sjednica Vlade Brčko Distrikta BiH

28.3.2012. Na 54. vanrednoj sjednici članovi Vlade Brčko Distrikta BiH razmatrali su Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u organima uprave Brčko Distrikta BiH predlagača Kluba poslanika SDS-PDP-DNS-SRS RS.

Image for news

 

Predloženim izmjenama se u članu 104. stavu (1) dodaje nova tačka koja glasi: „da je protiv njega potvrđena optužnica za ratni zločin“. Vlada Brčko Distrikta BiH donijela je zaključak kojim ne podržava predloženi Nacrt Zakona o dopuni Zakona o državnoj službi u organima uprave Brčko Distrikta BiH, predlagača Kluba poslanika SDS – DNS – PDP – SRS RS, zbog toga što isti nije sveobuhvatan u pogledu materije koju reguliše, i što je obrazloženje Nacrta Zakona neadekvatno općoj svrsi zbog koje se zakon donosi. Vlada Brčko Distrikta BiH podržava da se pitanje suspenzije državnih službenika u slučaju potvrđivanja optužnice i za druga krivična djela, osim onih u vršenju službene dužnosti, zakonom reguliše, te će nastaviti sa izradom i konačnim usaglašavanjem novog zakona o državnoj službi u organima uprave Brčko Distrikta BiH, koji će sveobuhvatno regulisati slučajeve suspenzije državnih službenika na način da će predvidjeti sve slučajeve potvrđivanja optužnice za krivična djela za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje jedne godine, a što će uključivati i slučajeve potvrđivanja optužnice za krivično djelo ratnog zločina.

Vlada Brčko Distrikta BiH odobrila je Nacrt Zakona o izvršenju Budžeta Brčko Distrikta BiH za 2012. godinu po hitnoj proceduri. Ovim zakonom propisuje se način izvršenja budžeta Brčko Distrikta BiH sa utvrđenim prioritetima plaćanja, obimom zaduživanja i garancija, upravljanjem javnim dugom te finansijskom i nefinansijskom imovinom. Zakonom su, također, utvrđena prava i obaveze budžetskih korisnika, ovlaštenja Vlade Brčko Distrikta BiH, Direkcije za finansije Brčko Distrikta BiH i direktora Direkcije za finansije u izvršenju budžeta Brčko Distrikta BiH za 2012. godinu, kazne za neispunjenje obaveza, te druga pitanja u vezi s izvršenjem budžeta. Donošenje ovog zakona propisana je obaveza iz Zakona o budžetu Brčko Distrikta BiH.

Članovi Vlade, na današnjoj 54. vanrednoj sjednici, odobrili su Prijedlog Odluke o visini stope poreza na nekretnine u Brčko Distriktu BiH za 2012. godinu. Visina stope poreza na nekretnine u Brčko Distriktu BiH za 2012. godinu iznosi 0,05% na poreznu osnovicu. Razlozi za donošenje ove odluke su propisani Zakonom o porezu na nekretnine u Brčko Distriktu BiH na osnovu kojeg je Direkcija za finansije dužna da za svaku fiskalnu godinu predloži visinu stope poreza na nekretnine o kojoj se razmatra i odlučuje prilikom donošenja budžeta Brčko Distrikta BiH. Ovaj prijedlog odluke bit će upućen u daljnju skupštinsku proceduru.