Održana 57. vanredna i 134. redovna sjednica Vlade Brčko Distrikta BiH

24.4.2012. Vlada Brčko Distrikta BiH razmatrala je na 57. vanrednoj sjednici Informaciju o prevozu učenika i usvojila zaključak kojim zadužuje Odjeljenje za obrazovanje da, u skladu sa nadležnostima, osigura prevoz učenika tako da svi učenici osnovnih škola koji su koristili besplatan prevoz na početku nastavne 2011/2012. godine nastave koristiti javni linijski prevoz do kraja nastavne 2011/2012. godine, a na osnovu Odluke o načinu subvencionisanja prevoza učenika. Dodatna sredstva za ove namjene bit će osigurana rebalansom budžeta za 2012. godinu.

Image for news

Članovi Vlade su na današnjoj sjednici formirali Komisiju za izradu kriterija za angažovanje pripravnika sredstvima izdvojenim u Budžetu Brčko Distrikta BiH za 2012. godinu za ove namjene. Ova komisija, prema odluci Vlade, ostala je u istom sastavu kao i za angažovanje pripravnika sredstvima iz prošle godine, a čine je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Niko Stoparić i šef Odjeljenja za javni registar Zekerijah Osmić.

Vlada je donijela zaključak da imenovana Komisija do sljedeće sjednice Vlade sačini program i kriterije za angažovanje budućih pripravnika.

Članovi Vlade usvojili su na vanrednom zasjedanju Odluku o izmjeni Odluke o kriterijima za stambenu izgradnju za izbjegla i raseljena lica iz Federacije BiH srpske nacionalnosti. Izmjene Odluke su tehničke prirode na osnovu kojih se u svakom članu gdje je navedena 2011. godina mijenja u 2012.

Članovi Vlade razmatrali su Nacrt Zakona o lovstvu Brčko Distrikta BiH na prijedlog Kluba poslanika SDP-a u Skupštini Brčko Distrikta BiH i izjasnili se o zaključku koji nije dobio potrebnu većinu glasova, a kojim Vlada Brčko Distrikta BiH ne podržava predloženi Nacrt Zakona jer je neposredno dodjeljivanje lovišta na gazdovanje neprihvatljivo sa stanovišta otvorene konkurencije i transparentnosti, a kojim su državni organi dužni da se rukovode prilikom upravljanja javnim dobrom. Ovim zaključkom se kaže da je koncept zakona sportsko-rekreativnog karaktera te da će Vlada nastaviti sa usaglašavanjem i konačnim usvajanjem smjernica za Zakon o lovstvu koji je predložilo Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i na osnovu toga uputiti Skupštini Brčko Distrikta BiH konačni prijedlog Zakona o lovstvu.

Vlada Brčko Distrikta BiH razmatrala je Informaciju o jučerašnjim padavinama leda i grada u pojedinim dijelovima Distrikta i donijela zaključak kojim zadužuje Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da hitno izađe na teren i snimi područja te utvrdi gdje je nastala šteta i ukoliko bude postojala potreba predloži gradonačelniku i Vladi proglašenje elementarne nepogode. Šef Odjeljenja za poljoprivredu Pejo Mendeš izvijestio je Vladu da je uslijed spomenutih vremenskih nepogoda na području Distrikta sa četiri stanice ispaljeno sedamnaest raketa protivgradne zaštite.

Vlada Brčko Distrikta BiH izjasnila se da nema primjedbi na Izmjene i dopune Zakona o oružju i municiji na prijedlog poslanika u Skupštini Brčko Distrikta BiH Radoslava Bogićevića koji će biti upućen u daljnju skupštinsku proceduru.

Vlada Brčko Distrikta BiH donijela je na vanrednoj sjednici Odluku kojom podržava Nacrt Odluke o davanju saglasnosti na Ugovor o poravnanju koji zaključuje Brčko Distrikt BiH i „RUS“ Brčko, d.o.o. za izvršene usluge čišćenja i održavanja čistoće u objektima Vlade i institucija  Brčko Distrikta BiH u periodu januar - mart 2012. godine.

Vlada Brčko Distrikta BiH na 134. redovnoj sjednici usvojila je Izvod iz tonskog zapisa za 129. redovne sjednice. Članovi Vlade razmatrali su i odobrili Prijedlog Odluke o usvajanju Elaborata o opravdanosti osnivanja visokoškolske ustanove „Univerzitet primijenjenih nauka“ u Brčko Distriktu BiH i Prijedlog Odluke o opravdanosti osnivanja ove visokoškolske ustanove.

 

 

Na prijedlog Odjeljenja za javne poslove Vlada je usvojila Odluku o izdvajanju novčanih sredstava u iznosu od 274.982,97 KM za plaćanje naknade JP „Komunalno Brčko“, d.o.o. za izvršene usluge održavanja prohodnosti puteva u zimskom periodu za 2011/2012. godinu u zoni grada za period od 15. novembra 2011. do 28. februara 2012. godine.

Na redovnom zasjedanju Vlada je primila k znanju Informaciju o pravima radnika koji su bili zaposleni u bivšim privatizovanim preduzećima na prijedlog poslanika u Skupštini Brčko Distrikta BiH Vukašina Panića.