Stop zlouporabi intelektualnog vlasništva!

2.4.2012. Konferencijom za novinare na kojoj su se obratili predstavnici Inspektorata Brčko Distrikta BiH počela je medijska kampanja "Stop zlouporabi intelektualnog vlasništva" s ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju zaštite autorskoga prava i intelektualnoga vlasništva te upoznavanja građana Brčko Distrikta BiH sa zakonskom regulativom iz ove oblasti.

Image for news

"Inspektorat Brčko Distrikta BiH ovom kampanjom nastavlja aktivnosti koje su započete na državnoj razini, a koje proistječu kao obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Europskoj Uniji. Kampanja će trajati mjesec dana, a veoma je važno naglasiti značaj korištenja legalnih računalnih programa bez obzira da li su oni komercijalni ili besplatni" rekla je voditeljica Inspektorata Brčko Distrikta BiH Senada Garić. Ona je dodala da je riječ o preventivnim aktivnostima te da će Tržišna inspekcija BiH inspekcijski nadzor vršiti tek na jesen.

Glavna inspektorica Inspektorata Brčko Distrikta BiH Azijada Ibrahimović rekla je da je Parlamentarna skupština BiH donijela set zakona iz ove oblasti koji su usklađeni sa zakonima Europske Unije.

"Zakon o autorskim i srodnim pravima u BiH propisuje da uporaba ili distribucija kompjuterskih programa nije dozvoljena bez dozvole autora, odnosno licence. Inspekcijski nadzor nad poštovanjem odredbi ovoga zakona u dijelu obavljanja djelatnosti promet roba i usluga vrše entitetske inspekcije i Inspektorat Brčko Distrikta BiH. Prilikom inspekcijskog nadzora cilj će biti prevencija i korekcija te otklanjanje eventualnih nepravilnosti" naglasila je glavna inspektorica Inspektorata Brčko Distrikta BiH Azijada Ibrahimović. Tehničke detalje u svezi s licenciranjem računalnih programa nazočnima je obrazložio sistem administrator Inspektorata Brčko Distrikta BiH Irnes Mujkanović.

U okviru kampanje koju Inspektorat Brčko Distrikta BiH provodi u suradnji sa USAID-om bit će održane radioemisije te tematska konferencija na kojoj će se poslovni subjekti sa područja Brčko Distrikta BiH upoznati o značaju intelektualnoga vlasništva, posebno u dijelu prometa i korištenja računalnih programa.